Deratizarea reprezintă un complex de măsuri aplicate permanent în scopul distrugerii rozătoarelor dăunatoare, vectorilor de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort și menținerii acestora la un nivel redus. Rozătoarele sunt mamiferele cele mai numeroase și răspândite, reprezentând o treime din fauna globului.
Șoarecii și mai ales șobolanii sunt rezervoare de infecție și vectori, răspândind: trichineloza, leptospiroza, bruceloza, febra aftoasă, gastroenterita virotică, antrax, toxinfecțiile alimentare etc.
Măsurile de combatere sunt Preventive - Profilactice - Defensive realizându-se prin împiedicarea pătrunderii și stabilirii rozătoarelor în obiective, îndepărtarea surselor de apă și hrană, distrugerea locurilor de adăpostire.
Substanțele raticide folosite în acțiunile de deratizare vor fi sub formă de momeli gata preparate de firma producătoare, pe suport cerealier și sub formă de baton cerat sau alte tipuri de momeli propuse. Momelile toxice care se vor amplasa în locuri deschise vor fi introduse în recipienți din material plastic ce vor purta inscripții „Pericol de otrăvire” sau „Atenție otravă” și se va mentiona substanța folosită precum și telefonul prestatorului - sunt denumite stații de intoxicare.